הפסקת ההליך המדורג במהלך הסדרת מעמד בישראל כתוצאה מאלימות בן הזוג הישראלי
מאמר זה עוסק בנוהל משרד הפנים להפסקת ההליך המדורג בעת הסדרת מעמד חוקי בישראל עבור בני זוג זרים של אזרחים ישראלים כתוצאה מאלימות מצד בן הזוג הישראלי, כלפי בן או בת הזוג הזר/ה. במהלך ההליך המדורג לקבלת מעמד חוקי בישראל, בני הזוג הזרים תלויים בקשר הזוגי עם בן הזוג הישראלי, על מנת להישאר בישראל, אולם מה קורה כאשר הקשר הזוגי מתדרדר לאלימות?
למי מיועד השרות?
בני זוג זרים של אזרחים ישראלים אשר נמצאים בתהליך של הסדרת מעמד חוקי בישראל עקב קשר זוגי עם אזרח או תושב קבע ישראלים. הנוהל מופעל כאשר מתקבל דיווח לגבי אלימות מצד בן הזוג הישראלי.
מה הם המקרים בהם יופסק ההליך המדורג?
ככלל, ההליך המדורג יופסק כאשר משרד הפנים מקבל דיווח מגובה בהוכחות לגבי אלימות מצד בן הזוג הישראלי כלפי בן או בת הזוג האזרחים הזרים.
אופן הטיפול בבקשה:
• לאחר בדיקת המסמכים בתיק יזומנו שני בני הזוג (כל אחד בנפרד) לשימוע. במקרה ולא יתייצבו בני הזוג לשימוע יבוטל רישיונו של בן הזוג הזר אשר יתבקש לעזוב את ישראל תוך 14 יום.
• במקרה שלא הוכחה טענת האלימות, מגיש הבקשה יתבקש להמציא ראיות נוספות לשם טיפול בבקשה.
• תוקף אשרת שהייה בישראל של בן או בת הזוג אזרחים זרים יוארך עד תום ההליכים.
אם הופסק ההליך המדורג בשל ניתוק הקשר בן בני הזוג על רקע אלימות, התיק יועבר לדיון בוועדה הבין-משרדית.
במקרה ולבני הזוג ילד משותף, התיק יועבר לדיון בוועדה הבין-משרדית בתנאים הבאים:
• הנישואין נרשמו במרשם האוכלוסין והוגשה בקשה להסדרת מעמדו של בן הזוג הזר.
• הוכחה כנות הנישואין.
• הוכחו טענות האלימות באחת מן הדרכים הבאות: 1) שהייה של חודש או יותר במקלט לנשים מוכות, 2) קיימות בידי המשטרה ראיות לכאורה על ביצוע עברת אלימות, 3) בן הזוג הזר קיבל מבין הדין למשפחה צו הגנה, 4) ניתן אישור ממוסד רשמי המוסמך לכך, בנוגע לכך שבן הזוג הזר מטופל על-ידם בשל אלימות מצד בן הזוג הישראלי.
• לבני הזוג ילד משותף הנמצא בקשר קרוב עם בן הזוג הזר, ונקבע על-ידי איש מקצוע כי עזיבתו של בן הזוג הזר את הארץ תפגע בילד.
במקרה ולבני הזוג אין ילד משותף, יועבר התיק לדיון בוועדה הבין-משרדית בתנאים הבאים:
• בני הזוג היו נשואים בנישואי כנים ורשומים במרשם האוכלוסין.
• בן הזוג הזר קיבל רישיון עבודה בישראל.
• עברה יותר ממחצית תקופת ההליך המדורג.
• הוכחה טענתו של בן הזוג הזר כי סבל מאלימות מצד בן הזוג הישראלי.
• תיבדק זיקתו של בן הזוג הזר לישראל ולארץ מוצאו על פי תקופת השהייה, עבודה, קיומם של בני משפחה בארץ והתערות בחברה בישראל. בנוסף יבדקו ביקורים בחו"ל וקיומם של בני משפחה, נכסים וזכויות סוציאליות בחו"ל.
אם טענת האלימות אינה עומדת בדרישות להעברה לוועדה וקיימות נסיבות הומניטריות לטיפול בה, יועבר התיק להמשך טיפול ברשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים ורישיונו של בן הזוג הזר יוארך עד תום קבלת ההחלטה.
אופן הטיפול ע"י הוועדה הבין-משרדית
במקרה שהוועדה הבין-משרדית סבורה שיש להמליץ על מתן מעמד חוקי בישראל, תמליץ על מתן רישיון עבודה ושהייה ב/1 למשך תקופה שלא תעלה על שנתיים, או על הענקת מעמד א/5 (תושבות ארעית בישראל) לתקופה שלא תעלה על שנתיים אשר בסיומן ידון שוב התיק בפני הוועדה הבינמשרדית.
ייעוץ משפטי - עורך דין הגירה לישראל
אנו ממליצים להיוועץ עם עורך דין העוסק בתחום הגירה לישראל לייצוג מול נציגי משרד הפנים במהלך נוהל הפסקת הליך מדורג עקב אלימות. נוהלי משרד הפנים מאפשרים לעורך דין ללוות לקוח לשימוע מול פקידי משרד הפנים, עובדה אשר עשויה לסייע לתוצאה הרצויה. ייצוג משפטי מקצועי, על ידי עורך דין הגירה לישראל, מאפשר ללקוח הזדמנות להציג את טענותיו בצורה המיטבית מול רשויות מנהל האוכלוסין וההגירה אשר במשרד הפנים.